. . .
Dolcificanti Naturali Diabetici

FAKTA BAHAYA GULA YANG MESTI TAHU

i~Hiqmah™

WAJIB TAHU PASAL GULA

Awas pada penggemar manis2an yang menggunakan gula putih. Bila dapat info memang saya rasa rugi tak kongsi. Meh ler baca jap sejarah gula putih ni. 🙂

Gula putih mula dikilangkan di British pada tahun 1866, mereka menggunakan sulfur yang mana juga pembakar yang digunakan untuk membuat biskut.

Sulfur adalah satu elemen yang apabila masuk dalam badan ia tak dapat dihadam pun. Banyak lagi bahan kimia berbahaya dimasukkan dalamnya. Alahaiii tang ni pun kena kan?

Tahukah awak bahawa gula putih ini menyebabkan kadar kolesterol dalam badan yang meningkat dan merupakan penyebab utama sakit jantung. Rupa-rupanya gula la penggalak kenaikan kolestrol bukan minyak tau tau…

Gula putih boleh sebabkan berat badan menaik menjadikan awak gemuk. Ni memang rasenye semua tahu kan? Hihi

Gula putih menaikkan kadar tekanan darah. Ia juga boleh merosakkan saraf otak. Ini seram saya baca. Rasanya ni kesan jangka masa panjang.

Kemanisan gula ialah sukrosa yang malangnya tak dapat dihadam pun dari badan manusia. Bahaya tak? Mestila bahaya beb.

Antara kesan lain gula putih ni. Take noted ye dear. :*

✔ Punca utama penyakit Diabetes.

✔ Penyebab pedih ulu hati.

✔ Penyebab utama kelumpuhan.

Okey sorry tau harini bebel bab gula putih. Terima kasih baca tau… okey kalau minat nak pakai gula gak better try #gulaKabung tu ha. Organik kau…

Okey, ada jugak gula perang yang dijual kat kedai organik tapi harganya umaak ai… 9kali gande haha. Takpe tunggu ada diskaun murah lagi ye dak.

Madu pun bagus sebagai pengganti gula.

Ala…. camne nak detoks bahan kimia dalam badan ni???

Okey saya ada 2 cara mudah, malas dan selamat.

Boleh cuba minum air lemon suam tanpa gula. Satu lagi minum air kelapa dari buah kelapa ye, tanpa gula, tanpa ais tau. Ada benefit dia sendiri.

Okey selamat mencuba dan please kongsi la bab ni pasal kita nak ubah mindset kawan2 kita kan?

Senang je. Nak diet CUT OFF gula putih. Eh, orang mengandung pun cuba la cut off sama sebab ada kesan tiba masa nak deliver tu. Proven tau.

Meh baca 8 Pemanis mengikut urutan dari yang paling berkhasiat sampai la paling tak. Ha… ajum ler baca.

1. Stevia
2. Honey
3. Coconut Sugar
4. Raw Cane Sugar
5. Agave
6. Gula Perang
7. Granulated White Sugar
8. Sweeternes ( Aspartame/Splenda)

 

Kongsikan fakta menarik ini.

Minuman Sunnah 1 Amalan

Didalam Sunnah Ada Kejayaan

Tiada gula tambahan

dolcificanti-naturali-diabetici

Tajuk Idaman Dunia

Trafik Saat Ini:
Seramai 197 Orang

Logo iHIQMAH
error: Setia Selamanya Ada HIQMAH Nya